Versoepeling maatregelen Coronavirus

Afgelopen dinsdag 21 april was de persconferentie over het coronavirus. Premier Mark Rutte sprak Nederland toe en maakte bekend hoe we verdergaan na 28 april. In de persconferentie is gesproken over versoepelingen na 28 april en andere maatregelen. Wat beteken deze versoepelingen nu voor de scouting? Op grond van de versoepeling van de maatregelen en het advies van Scouting Nederland is het in theorie mogelijk om de deuren te openen. Dit omdat kinderen volgens het RIVM minder risico hebben om het virus op te lopen. Scouting Nederland adviseert de volgende dingen op basis van de versoepelingen gegeven op 21 april:

  • Er zijn geen afstandsbeperkingen tussen kinderen in de leeftijdsgroepen tot 11 jaar.
  • Opkomsten voor jeugdleden tot 18 jaar (bevers t/m explorers) kunnen weer plaatsvinden als ze in de buitenlucht zijn georganiseerd.
  • Leiding van alle speltakken én jeugdleden in scouts- en explorerleeftijd moeten 1,5 meter afstand houden.

Wat betekent de versoepeling van de maatregelen voor ons?

Hiermee zou het draaien van de Esta’s op het terrein door kunnen gaan, mits er rekening wordt gehouden met het halen en brengen van de kinderen. Voor de Mercators en RS is er wel een afstandsbeperking van 1,5 meter wat in het scoutingspel de nodige uitdaging vraagt. Daarnaast is nog de vraag zijn er kinderen die in de risicogroep vallen of ouders van kinderen en dan hebben we het nog niet eens over de stafleden gehad. Genoeg stof om over na te denken dus. Op dit moment wordt er hard overlegd met het bestuur en de stafleden welke mogelijkheden er zijn. Of wij onze deuren wel of niet openen en als dat zo is hoe de aanpak dan zal zijn.

Hoe zit het dan met het zomerkamp? Op dit moment is er nog geen reden om deze af te lassen, dus gaan wij er vooralsnog vanuit dat deze wel doorgang kan hebben. Scouting Nederland zal na 1 juni een advies uitgeven over de zomerkampen en dat zullen wij in onze overweging meenemen of de zomerkampen door kunnen gaan. Wij houden jullie op de hoogte over het besluit of het draaien weer fysiek te organiseren is.

Nog steeds geld het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ga alleen naar buiten voor werk als thuiswerken niet kan, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen mag, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen minimaal 1,5 meter. Aan al onze leden en andere betrokkenen bij onze club, blijf veilig  en vooral positief. Wij hopen de deuren binnenkort weer te openen en iedereen snel weer te zien.