31/01/2016

Onze scoutinggroep

Scouting Brigitta Valentijn is een unieke scoutinggroep in Den Haag zonder uniform.
Ons motto? Samen doen, is samen lol!

Wij komen elke zaterdagmiddag en vrijdagavond samen op ons scoutingterrein aan de Wijndaelerweg in Den Haag. Het is goed bereikbaar en zon, zee en bos zijn in overvloed te vinden in Kijkduin en in park Ockenburgh. Ons team bestaat uit een kleine groep vrijwilligers in de vorm van spelleiders, beheerders en bestuur. Zij zetten zich in voor uitdagende activiteiten voor kinderen.

Het is nooit te vroeg om de Haagse buitenlucht te ontdekken en om lid te worden van onze scoutinggroep. Kijk snel hoe je bij ons lid kan worden en je mag altijd drie keer gratis komen kijken!

De geschiedenis

Onze levensloop
Vroeger bestond de Brigitta Valentijn uit twee verenigingen; De Sint Brigitta en de Valentijngroep.
De Sint Brigittagroep is kort na de bevrijding in mei 1945 opgericht en de Valentijngroep is opgericht op 14 februari 1967 (Valentijnsdag !). Het was een samenvoeging van twee nog oudere jongensgroepen (de Damiaanhorde en de Rimboejagers). De Sint Brigittagroep en de Valentijngroep vielen in die tijd onder de Stichting Jeugdcommissie Kamperfoelie, ook wel kortweg de ‘JC’ genoemd.

Oprichtingsdatum
De officiële oprichtingsdatum van de Scouting Brigitta Valentijn (of in de volksmond: ‘de BV’) is 1 september 1987, maar dat was de formele fusie op papier. De groepen draaiden toen al sinds 1980 samen in Wijkcentrum de Lijsterbes. We hebben  een poosje in een tijdelijke locatie aan de Mient gezeten, maar sinds augustus 2015 draaien we op onze nieuwe locatie aan het eind van de Wijndaelerweg.

Gemengde groepen
Bijzonder in die tijd was dat de groep zich toen al onderscheidde van gewone scoutinggroepen. Ten eerste draaiden de groepen met jongens en meisjes door elkaar, maar er werd ook afgesproken dat het scoutingspel zonder uniformen gespeeld zou worden. Aanleiding voor dat besluit was het militaristische imago van scouting en de kleding die niet paste in een stadse scoutinggroep. Daarnaast staat het spel en spelplezier voorop bij Scoutinggroep Brigitta Valentijn. Sommige scoutinggroepen zijn nog veel gericht op presteren en winnen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen plezier hebben en zich ontwikkelen op het gebied van fantasie, creativiteit en scoutingspel. Daardoor leer je samenwerken, organiseren en allerlei andere zaken die later ook van pas kunnen komen. Samen doen is samen lol. Het lijkt en is duidelijk een kreet uit de jaren ’80, maar wel een waar we nog steeds achter staan. Leer meer over onze groepen.

De groep

De opkomsten(Draaien)
Elke vrijdagavond komt de RS samen. Elke zaterdagmiddag komen onze twee jongste groepen bij elkaar op de Wijndaelerweg. De Esta’s en Mercators hebben elk hun eigen programma die door de leiding wordt gemaakt. De activiteiten voor de kinderen zijn divers en uitdagend. De groepen zijn ingedeeld op leeftijd waardoor er een duidelijke leerlijn ontstaat. Spelenderwijs leren de kinderen samen spelen en verantwoordelijkheid.

Activiteiten
Naast onze activiteiten op vrijdag en zaterdag hebben we ook onze tradities! Activiteiten als Boerenkooltocht, Pleebeksjow en Halloween komen elk jaar terug. Voor meer informatie over onze activiteiten bekijk alle activiteiten.